22. og 23. juli: Jackson Hole - hvor asfalten holder op ... og vesten begynder.

 Efter en pragtfuld uge i Yellowstone trængte vi alle til en ferie ... i ferien. Sove længe, lave vores egen mad ... og i det hele taget lave så lidt som muligt!

 Hytten her i Jackson Hole ca. 100 km. syd for Yellowstone er aldeles pragtfuld. Der er terrasse med udsigt til bjergene, som straks blev taget i brug.
 

 Men hvad er en udsigt uden rødvin? Det kunne der heldigvis rådes bod på i den lokale "Liquor Store". Her insisterer de på at se legitimation, hvis man ser yngre ud end Barbra Streisand eller Nick Nolte ... som begge er portræteret på kasseapparaterne ... og ligner temmeligt ældre mennesker. For ikke at nogen skal tage anstød af, at man har indkøbt alkoholiske drikkevarer, bliver de behørigt skjult i en brun pose, der bare signalerer: HER ER ALKOHOL!!!!! Man bruger vist ikke brune poser til andet. Her vises den brune pose frem til stor forargelse for andre i nærheden foran hytten ... tror jeg. Vi har nederste venstre halvdel af Bearberry huset.


 Som lovet fik pigerne lov til at sove længe i to dage. Begge dage blev Marie vold-vækket klokken 12! Det ligner ikke noget, at behandle en teenager på denne måde.

 For at kompensere for denne grusomme handling, blev der stegt bacon, scramble-egg og ikke mindst spejlæg til Marie. Dette billede er venligst udlånt fra "Signe og ..." serien, som varmt kan anbefales. Her har "det lille væsen" også fået lov til at være med på billedet.

 Ud over at købe ind, lavede vi stort set intet lørdag eftermiddag. Der blev dog tid til et besøg i den lokale "Second Hand" butik. Dette er meget "hot" hos pigerne, når de er hjemme, og der blev da også købt lystigt ind af brugt amerikansk dametøj ... til næsten ingen penge.

 Forretningen var en af Jackson Hole's ældste bygninger fra 1914. Teksten på billedet fortæller, at lokalbefolkningen byggede huset til en ung læge, for at lokke ham til at blive boende i byen ... der ikke havde nogen læge. Et par år efter blev huset dog solgt, og Si og Edith Ferrin flyttede ind i huset ... med deres 9 børn. Man kan gætte på, at de var mormoner!

 Mens pigerne kiggede på tøj, betragtede jeg byen. Den er et vanvittigt sted baseret på turisme. De fleste af husene er bygget på betonfundament med stål-skelet, men beklædt med træ, så de ligner gamle cowboy-bygninger. Kun rådhuset ser rimelig fornuftigt ud. Baggrunden afslører, at Jackson Hole ikke kun er et sommersted ... ski-løjperne og liftene kører i døgndrift om vinteren.

 Aftenen skulle foregå på ÆGTE amerikansk maner ... vi skulle til RODEO!

 Opvarmningen bestod i at en hel del unge piger fik overrakt æresbevisninger, for deres indsats på hesteryg. Herefter rejste alle sig, og en ung kvinde afsang nationalsangen, mens alle blev anmodet om at sende en venlig tanke til de kæmpende styrker, der forsvarer USAs selvstændighed. Der var ikke et øje tørt.

 Nu går det løs. Første disciplin er "bull-riding", hvor dristige cowboys skal holde sig på ryggen af en vild tyr, indtil et signal lyder efter 8 sekunder. En dommer giver så point for bedste stil!

 Adskillige hjælpere på banen forsøger at få tyren til at dreje rundt, så det blive sværere at sidde på den. Én af dem kan lige skimtes under tyren her ... han har røde strømper på. Ufatteligt nok kom ingen til skade under aftenens udskejelser. Dette er absolut ikke kun en forestilling for turisterne. En endeløs ordstrøm fra kommentatoren i speaker-boxen hilser adskillige lokale ranch-familier velkommen, og hver gang jubler en større skare på tilskuerpladserne. Det er her, man tager hen lørdag aften. Til turisterne tilføjer speakeren dog en velkomst til Jackson Hole: "Dette er stedet hvor asfalten holder op og hvor vesten begynder!"

 Der rides også på vilde heste, og et af højdepunkterne er dobbelt-lasso-indfangning af kalve. Her SKAL begge cowboys fange kalven med lassoen, for at tiden tæller. Der forlyder intet om, hvad vinderen får, men let er det ikke. Det lykkes kun for få af deltagerne at få begge lassoer på dyret. Alle klapper og jubler begejstret.

 Det er svært at fotografere, men hvis nogen er i tvivl, så går det VOLDSOMT til. Ingen af dyrene lider dog overlast. Efter hver runde, trisser hesten eller tyren fredeligt hen til udgangen. De er vant til dette arbejde. Som speakeren kommenterer: "Disse dyr arbejder 8 sekunder pr. aften ... det bliver kun til et par minutter i et helt liv!".

 Pludselig bliver alle børn kaldt ned i arenaen. Vi undrer os over, hvad der skal ske, men det går op for os, at ungerne nu skal fange "de gule bånd" på to sagesløse kalve-haler. Det er alligevel lidt morsomt at se flokken, da de bliver sendt af sted. De små kalve gør deres bedtse for at flygte, men alligevel bliver to gule bånd til 5 stumper i kampens hede. Alle fem børn bliver hædret ved navn nævnelse.


 Sidste konkurrence er "barrel riding". Her gælder det om at ride rundt om tre tønder på hurtigste tid. Her bliver ikke fedtet med ridningen. Hestene bliver bogstavelig talt kastet rundt om tønderne, så de næsten er nede på bagdelen. Nogle gange vælter de en tønde - det koster fem sekunder ekstra. Aftenens hurtigste tid var lige over 17 sekunder ... og det gik stærkt ... MEGET stærkt!

 Mange af deltagerne var lokale, børn og unge af de lokale, men der var også "professionelle", som lever af dette og rejser rundt til de forskellige rodeoer - der var også udenlandsk besøg fra "the thunder from down under" - og så kan man jo selv gætte på, hvor han kommer fra.. Det var i alle tilfælde en herlig og ÆGTE amerikansk oplevelse. Efter ca. 1½ time går vi glade hjem.

 Søndagen var en rigtig hviledag. Vi sov længe, skrev dagbøger, læste, pigerne lavede "Signe og ..." hjemmeside, og vi slappede af og ladede op til endnu en storby ... Salt Lake City. En herlig ferie i ferien. Tak til Jackson Hole. Næste gang skal vi nok gå en lille tur i bjergene.

Retur til hovedside